Aanleverspecificaties

Bij het bestellen van drukwerk is het van belang dat jouw bestanden correct zijn en voldoen aan voorwaarden die in de grafische branché worden gehanteerd.
Deze voorwaarden gelden ook bij ons en die zijn er om het jou als klant gemakkelijker te maken. Maar ook voor ons, zodat wij er zeker van kunnen zijn dat jouw bestanden goed worden aangeleverd. Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor teleurstellend resultaat als gevolg van niet juist aangeleverde bestanden. Denk hierbij aan taal en/of spelfouten, onjuiste kleuren of kleuromzetting, rasters, verlooptinten etc. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden.

Aan te raden ontwerpprogramma's

  • Adobe InDesign
  • Adobe Photoshop
  • Adobe Illustrator
  • Andere grafische programma's

Bestanden kunnen worden aangeleverd in onderstaande bestandsformaten:
Tip!: Maak gebruik van onze werktekeningen. 

  • Illustrator PDF
  • Photoshop PDF

Als je ontwerper, vormgever of dtp-er van beroep bent, zijn de meeste procedures om correct aan te leveren bij een drukker wel bekend. Maar ben je een hobbyist die af en toe ontwerpjes maakt of juist een serieuze startende zelfstandige vormgever, dan is deze beknopte uitleg voor jou. Wij merken dat veel mensen toch problemen ondervinden met het correct opmaken van bestanden. Dit merken wij doordat wij uiteraard zelf de bestanden controleren en er veel heen en weer wordt gebeld of gemaild voordat er een goed en drukklaar bestand is. Wij bieden de mogelijkheid om alle “fouten” voor u eruit te halen, maar dat kost tijd. En tijd is immers geld. Van flyers tot canvasdoeken, je treft hier antwoorden op veel voorkomende vragen. Ook als je ontwerper, vormgever of dtp-er van beroep bent, tref je hierin handige tips voor specifieke producten en hoe je de bestanden dient op te maken.

 

Afloop & Marges

Hier wordt m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte wijze wordt schoon gesneden en er geen belangrijke elementen verloren gaan. Wij raden aan om altijd onze werktekeningen te gebruiken, hiermee verzeker je dat het bestand altijd goed wordt opgemaakt.

Veilige zone

Blijf met jouw tekst en belangrijke afbeeldingen minimaal 5 mm (afhankelijk van het product) binnen de snijlijnen.
Daarmee voorkom je dat deze afgesneden worden, of zo dicht op de rand komen te staan dat het een slordig beeld
geeft in jouw ontwerp.

Afgewerkt formaat

Hier wordt jouw drukwerk gesneden. Dit formaat ontvang je uiteindelijk van ons.

Aan te leveren formaat

Om uw drukwerk goed te kunnen snijden hanteren wij 3 mm afloop/overlap buiten het uiteindelijke formaat. Dwz, afbeelding en kleurvlakken die tot op de rand van het drukwerk komen, dienen 3mm groter te zijn, dus buiten het gewenste eindformaat. Laat de achtergrond en alle afbeeldingen doorlopen tot aan deze rand. Hiermee zorg je ervoor dat jouw drukwerk netjes op het beeld gesneden kan worden zonder dat er een witrand ontstaat.

Let op!
Bij het schoon snijden van je drukwerk zijn kleine snijafwijkingen mogelijk. Grote pakken papier worden door middel van perskracht in één keer gesneden. Een kleine verschuiving van de stapel is dan mogelijk. Bij 95% van al het gesneden drukwerk is de afwijking kleiner dan 0,5 mm, maar het is verstandig rekening te houden met een snijtolerantie van 3 mm.

 

Snijtekens

Lever je bestand aan zonder snijtekens en printmarkeringen (printer’s marks).

 

 

Resolutie 

Een veel voorkomende “fout” is het gebruik van afbeeldingen met een veel te lage resolutie. Vaak zijn dit afbeeldingen die van het internet komen. Deze hebben over het algemeen een resolutie van 72 of 150DPI wat dus veel te laag is voor drukwerk. DPI staat voor ‘Dots Per Inch’ en geeft het aantal beeldpunten per 2,54 cm weer. Om een afbeelding scherp af te kunnen drukken moet de DPI-waarde voldoen aan de opgestelde richtlijnen: 300 DPI voor regulier drukwerk en 150 DPI voor grootformaat drukwerk (spandoeken, vlaggen, panelen, canvassen e.d.). Wanneer je een lagere DPI-waarde hanteert, bestaat de kans dat de afbeelding onscherp is. Indien je een bestand met een hogere DPI-waarde aanlevert, zal deze terug worden geschaald naar 150 of 300 DPI door onze bestandscontrole. Het kan voorkomen dat er geen beter beeld beschikbaar is. Wij adviseren u dan om het beeld op 100% á 150% grootte te bekijken om zelf te beoordelen of het beeld acceptabel is.

 

CYMK of RGB?

Naast de lage resolutie, hebben van internet afkomstige afbeeldingen vaak ook een “verkeerde” kleurcodering. De codering waar over wordt gesproken staat ook wel bekend als RGB (Red, Green, Blue). Deze kleurcodering wordt gehanteerd om afbeeldingen te kunnen weergeven op een (computer) beeldscherm. Voor drukwerk is deze codering niet van toepassing en dus verkeerd. De kleurcodering die voor full color drukwerk wordt gehanteerd staat bekend als CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key = zwart).Het verschil tussen RGB en CMYK zit in het bereik. Bij RGB kunnen hele felle kleuren worden behaald wat weer niet mogelijk is bij full color drukwerk. Heb je dus een ontwerp met een felle gifgroene kleur erin verwerkt, is de kans groot dat deze kleur veel fletser en dus minder fel zal uitkomen. Hier geld dus: wat je op jouw scherm ziet, is niet wat je uiteindelijk ook zult krijgen. Hou hier dan ook rekening mee.

Bij fullcolor-drukwerk dienen alle gebruikte kleuren en spot-kleuren omgezet te zijn naar het CMYK-kleurbereik. Vaak gebeurt dit met het FOGRA39-kleurprofiel.

Drukwerk in PMS-kleur

Naast CMYK zijn er ook nog PMS-kleuren: kleurcoderingen die zijn opgesteld door het bedrijf Pantone. Er zijn op dit moment ruim 1100 kleuren gedefinieerd door Pantone, die elk hun unieke nummer hebben (bijvoorbeeld PMS 192). Met behulp van de Pantone kleurenwaaier, waarop alle kleuren staan, kan een drukker of andere producent altijd de juiste kleur inkt gebruiken. Zo wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor bedrijfslogo’s en huisstijlen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »