BLEED / PAGINA-AFLOOP
Beelden of kleurvlakken die tot aan de rand van een pagina komen, moeten in de opmaak minstens 3mm verder doorlopen buiten de snijrand. Deze afloop, ook wel ‘bleed’ genoemd, is noodzakelijk om correct schoongesneden drukwerk, zonder witte randen, te kunnen leveren. Afdrukken worden standaard gemaakt op grotere vellen, die na het drukken/printen worden ‘schoongesneden’, waardoor wat extra beeldmateriaal nodig is.

 

BACK-LIT
Backlit is materiaal dat bedoeld is om aan de achterzijde verlicht te worden, bijvoorbeeld voor reklame-uitingen op lichtbakken.

 

BLUE-BACK PAPIER
Affichepapier met een blauwe achterzijde voor middellang buitengebruik. De blauwe achterzijde van het papier maakt het minder transparant. Dit materiaal wordt gebruikt om over bestaande affiches heen te plakken, zodat het oude beeld niet doorschijnt. Toepassing: Wordt voornamelijk gebruikt bij billboards en affiches waarbij er over oude affiches heen geplakt gaat worden.

 

CMYK
CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key/Zwart) is een kleursysteem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal drukkleuren te kunnen produceren door kleurmenging.

 

DIN-FORMATEN
De DIN A-formaten starten bij het formaat A0. A0 is gelijk aan 1m² met als afmeting: 1189 x 841mm. Het eerst volgende formaat, A1, is de helft over de lange zijde of 841 x 594mm. A2 is de helft van een A1, … A2, A3, A4, A5, A6, A7.

 

DPI
Dots Per Inch, staat voor aantal Pixels per inch. Deze eenheid geeft de resolutie aan van een foto, bestand of bitmap-afbeelding en wordt gebruikt bij het verschalen/bewaren van afbeeldingen. 300dpi is de standaard om druk- of printwerk op aan te leveren. Anders gezegd, hoe hoger de dpi-waarde of hoe meer beeldpuntjes op één inch, hoe fijner, scherper, beter (tot een bepaalde hoogte) het uiteindelijke beeld op papier zal komen.

 

AFVLAKKING / FLATTENING
Documenten met transparantie of lagen moeten worden ‘afgevlakt’. Het afvlakken van bestanden met transparantie of schaduwen, wil zeggen dat deze tranparantie-informatie moet worden herberekend tot een enkellaagse afbeelding. Men maakt dan van een transparant of gelaagd document een ‘plat’ afgevlakt document. Afvlakking van een bestand is noodzakelijk om mogelijke problemen bij de afdruk te voorkomen.

 

FSC
Forest Stewardship Council (FSC) is een non-profit organisatie die is opgericht om het verantwoord beheer van bossen te bevorderen. Deze afkorting is vaak terug te vinden bij papiersoorten.

 

FULL COLOUR
Wil zeggen dat alle 4 de basis CMYK-kleuren worden gebruikt om drukwerk te produceren. Dit wordt wel aangeven als 4/0 drukwerk, in geval van enkelzijdig bedrukt papier, of 4/4 in geval van dubbelzijdig full colour bedrukt papier.

 

GESTREKEN PAPIER
Gestreken (MC) papier staat voor Machine Coated papier. Dit wil zeggen dat men het basispapier, dat ongestreken is, gaat coaten (strijken), m.a.w. gaat voorzien van een hele dunne soort latex-laag. Deze strijklaag zorgt voor betere, contrastrijkere, scherpere drukresultaten.

 

KANAALBORD
Extreem licht kunststof plaatmateriaal voor binnen- en buitengebruik. Weersbestendig. Toepassingen: o.a. makelaarsborden, concert- of evenementborden of andere informatie-doeleinden.

 

KATERN
Plano-vel dat in kruisvouw gevouwen wordt naar een katern van 4, 8, 12, 16, 24 of 32 pagina’s. Eén of meerdere katernen vormen het boekblok/binnenwerk van een boek/brochure. Boeken of brochures wordt geniet, gelijmd of gebonden.

 

MESH
MESH banners: Banner-materiaal, voorzien van gaatjes om de wind gedeeltelijk door te laten maar ook licht kan makkelijker door deze doeken.

 

PDF Portable Document Format
PDF is een universele bestandsindeling waarmee layout, lettertypen en afbeeldingen van elk willekeurig brondocument in bewaard worden, waardoor alle elementen en posities goed behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document werd gemaakt.

 

PLASTIFICEREN / LAMINEREN
Dunne transparante folielaag die op het drukwerk wordt gelijmd. Plastificeren kan enkel- of dubbelzijdig gebeuren. Plastificeren zorgt voor een duurzame bescherming tegen vuil, stof, vet, vingerafdrukken, krassen.

 

PMS (PANTONE MATCHING SYSTEM)
PMS-kleuren (Pantone Matching System) is een universeel kleurensysteem voor druk-inkten. Deze kleurstandaard wordt in de gehele grafische industrie gebruikt.

 

PREPRESS
Alles wat binnen de drukkerij aan het uiteindelijke drukken vooraf gaat zoals het ontwerp en opzet van het document.

 

PVC SCHUIMPLAAT
PVC schuimplaten (merknamen als Forex, Foamalux, …) zijn lichtgewicht kunststof platen met een hoge stijfheid, zijn schok- en relatief krasbestendig en beschikken over het M1-brandklassement. Voor- en achterzijde zijn egaal mat-wit. Toepassingen (in- en outdoor): reclameborden, standenbouw en displays.

 

RGB
RGB staat voor de drie primaire (lichtbron) kleuren Rood, Groen en Blauw. Een combinatie van deze 3 lichtkleuren (additieve kleurmenging) levert een breed kleurenspectra op. Voornamelijk gebruikt voor digitale uitingen.

Neem contact met ons op

Error 404